Google Ignaz Semmelweis Doodle

Genel Erdinç Koç 918 Görüntüleme

Tüm dünya corona virüsü illeti ile mücadele ederken el yıkama alışkanlıkları ve antiseptikler gündeme geldi. Google Arama motoru tarafından ‘da unutulmayan Ignaz Philipp Semmelweis corona vakasıyla el yıkama alışkanlıklarına farkındalık oluşturmak için bir doodle yayınladı bu doodle ile 6 adımda elllerimizi yıkayarak nasıl dezenfekte ederiz vurgusu yapılıyor. 1865 yılında ölen Ignaz Semmelweis ise antiseptik prosedürlerinin kurucusu olarak biliniyor ve el yıkama alışkanlıkları ile ilgili çalışmaları var. İşte Ignaz Semmelweis’ın hayatından detaylar

Ignaz Philipp Semmelwies Kimdir?

Ignaz Philipp Semmelweis (doğum adı: Ignác Fülöp Semmelweis; 1 Temmuz 1818 – 13 Ağustos 1865) Alman asıllı Macar hekim. Antiseptik prosedürlerin öncüsü olarak bilinir. “Annelerin kurtarıcısı” lakabıyla tanınan Semmelweis lohusalık humması insidansı ile doğum kliniklerindeki el yıkama alışkanlıkları arasındaki ilişkiyi keşfetmiştir. Lohusalık ateşi 19. yüzyıl ortalarında hastanelerde yaygındı ve %10 – %35 oranları arasında ölümcül idi. Semmelweis 1847 yılında Viyana Genel Hastanesi’nde kalsiyum hipoklorit içeren antiseptikler kullanarak el yıkama uygulamasını önermiş ve ölüm oranlarını önemli ölçüde azaltmayı başarmıştır. Bulgularını derlediği Lohusa Ateşinin Kavramı, Etyolojisi ve Profilaksisi isminde bir kitap yayınlamıştır.

Ignaz Philipp Semmelweis tıp eğitimini 1844’te Viyana Üniversitesi’nde tamamladı. Diplomasını aldıktan sonra Viyana Hastanesi’nde çalışmaya başladı. Semmelweis, doğumdan sonra enfeksiyondan kaynaklanan ölümcül bir hastalık için (ölüm oranı% 20-30 civarında) çalışmalar yapmaya başladı. Bu enfeksiyona neden olan nedenler henüz araştırılmamıştı.

Viyana Genel Hastanesinde, 2 doğum kliniği vardı. Genç doktor, aynı yöntemler kullanılmasına rağmen ölüm oranlarının birinde daha yüksek olduğunu fark etti. Aradaki fark, koğuşlardan birinin, öğrencilere öğretmek için kullanılmasıydı, diğeri değildi. Öğretim koğuşunda bulaşıcı bir hastalık departmanı ve otopsilerin yapıldığı bir morg vardı. İkinci koğuşta ise sadece ebeler bulunuyordu. 1847’de arkadaşı Jakob Kolletschka, otopsi sırasında yanlışlıkla kendini yaraladı ve yaralanma sonucunda kan zehirlenmesinden hayatını kaybetti.

Bu gönderiye oy ver

Sosyal Ağlarda Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

lamine parke